İSTANBUL / ATAŞEHİR - Akşemsettin İlkokulu

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu: NEDİR? NE DEĞİLDİR?

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
(DEHB)

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), genellikle okul öncesi dönemde belirtileri gözlemlenebilen ancak genellikle çocukların okula gitmesiyle, derslerde odaklanamama ve/veya akranlarına oranla aşırı hareketli olmaları nedeniyle farkedilen nörobiyolojik bir bozukluktur. Toplumda görülme oranı %5-%7 arasında oldukça yüksek bir orandadır ve iki boyutu olan bir bozukluktur:

1) DİKKAT EKSİKLİĞİ:
·         Derslerde dikkatsizce hatalar yapma
·         Bir iş veya oyunda dikkatini sürdüremediği için görevi tamamlayamama
·         Kendisiyle konuşulurken dinlemiyor gibi görünme
·         Yönergeleri takip edememe
·         Zamanı yönetememe / zaman sınırlarına uyamama
·         Özellikle iş ya da etkinlik için kendisine gerekli olan nesneleri kaybetme

2) HİPERAKTİVİTE ( DÜRTÜSELLİK):
·         Genellikle kıpır kıpır olma
·         Oturması gereken durumlarda dahi sık sık yerinden kalkma
·         Sürekli koşturma, bir yerlere tırmanma
·         Aşırı konuşma
·         Kendisine soru sorulurken karşı taraf soruyu bitirmeden cevap verme
·         Sık sık başkalarının sözünü kesme
·         Sıra bekleyememe ( oyunda, otobüste, hastanede vb.)

Çocuklarda yalnızca dikkat eksikliği veya yalnızca hiperaktivite bozukluğu olabildiği gibi ikisinin bir arada bulunduğu dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu da görülebilmektedir. Tanı aşamasında psikiyatrik bir değerlendirme gerekmektedir. Tedavi sürecinde sıklıkla ilaç tedavisi ve eğitim birlikte uygulanmaktadır. DEHB tanısı alan çocukların özel eğitim ile desteklenmesi, bozukluğun gözlemlenen belirtilerinin azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu süreçte özel eğitim merkezlerinde; çocuk – okul – aile iş birliği içerisinde bir eğitim planı hazırlanmakta ve dikkati arttırmaya, hiperaktiviteyi azaltmaya, çocuğun kendi kontrolünü sağlamasına yardımcı olmaya yönelik çalışmalar yapılmakta ve akademik olarak başarısının arttırılması hedeflenmektedir.
Eğer sizler de çocuğunuzda yukarıdaki belirtileri gözlemliyor ve bu belirtilerin çocuğunuzun günlük yaşamını aksattığını düşünüyorsanız bir uzmana başvurmanızı tavsiye eder, mutlu günler dilerim.
Ebeveynler olarak kendinize ve çocuğunuza güvenin. "HER ÇOCUK ÖZELDİR."

UNUTMAYIN;

·         DEHB çocuğunuzun zekasını etkileyen bir bozukluk değildir, çocuğunuz odaklanamadığı için derslerde akademik başarısı olumsuz etkilenir.
·         DEHB öğretmen tutumu, aile yaşantısı, arkadaşlar gibi çevresel etkenler sebebiyle ortaya çıkmaz. Genetik, nörobiyolojik bir bozukluktur.
·         Tek başına ilaç tedavisi DEHB belirtilerinin ortadan kalkmasında yeterli olmayabilir. Aile – çocuk – okul etkileşimi ve ebeveynlerin bilinçlenmesi oldukça önemlidir.

Yayın: 15.03.2019 - Güncelleme: 10.11.2022 13:07 - Görüntülenme: 532
Kaynak: .